Eerste vrouwelijke molenaar voor Molenstichting Weerterland

Plaats een reactie 2 min. leestijd

Voor het eerst heeft de Molenstichting Weerterland een vrouwelijke molenaar. Op donderdag 11 april heeft Saskia Bulk namelijk met succes het landelijke examen voor molenaar afgelegd. Voortaan mag zij zich gecertificeerd molenaar noemen.

Vrouwelijke molenaars

Saskia is de eerste vrouwelijke molenaar in de geschiedenis van de Molenstichting Weerterland. Voorzitter Grad Peeters zegt hierover: “Eindelijk, zou ik willen zeggen. Het ambacht van molenaar is voor vrouwen net zo mooi als voor mannen en het is goed dat we ook wat meer diversiteit zien.”

Hoewel molenaars van oudsher voornamelijk mannen waren, zien ze de laatste tijd steeds meer vrouwelijke molenaars. Landelijk is 8% van de windmolenaars vrouw, maar bij de molenaars in opleiding is het percentage vrouwen al 16%. Ze kunnen dus in de toekomst zeker meer vrouwelijke molenaars verwachten.

Molenaarsechtpaar

Wat extra bijzonder is, is dat de partner van Saskia, Marko Barendregt, vorig jaar zelf ook geslaagd is voor het examen windmolenaar. Hiermee heeft de molenstichting meteen een heus molenaarsechtpaar onder haar vrijwilligers. Ook dat is een unicum in de regio.

Opleiding tot molenaar

Sinds Saskia begon aan haar opleiding bij het Gilde van Molenaars, is ze ook als vrijwilliger betrokken bij de Molenstichting Weerterland en heeft ze op diverse molens gedraaid. De laatste tijd is ze vooral actief op de Sint Jan in Stramproy, de oudste standaardmolen van Limburg. Ze heeft de opleiding deels gevolgd op de Nijsmolen (ook in Stramproy) en op de Napoleonsmolen in Hamont.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef jouw reactie