Film van Buitentoneel ‘Euver de Grens’ te zien via L1

Tot grote vreugde van de organisatie is het gelukt om de provinciale zender L1 bereid te vinden de film van ‘Euver de Grens’ uit te zenden. Dit gaat gebeuren op Tweede Pinksterdag om 12.30. Daarna kan er ook terug gekeken worden op meerdere manieren, maar zeker via www.L1.nl.

Al tijdens de 10 buitenvoorstellingen bij de Broekmolen in Stramproy werd duidelijk dat dit stuk toch wel heel bijzonder was. De entourage van de uitgelichte Broekmolen, de spelersgroep, de paarden, kalveren, ezel en honden, het oude (soms onbeschofte) dialect van de diverse grensdorpen en de ontroerende muziek. Alles leek te kloppen. Het stuk bevatte elementen van smokkel, stroperij, opbloeiende liefdes, ondeugende streken, maar ook verdriet en vreemdelingenhaat. Tussendoor speelde het oprichten van de lokale voetbalclub Brevendia ook nog een rol, nu precies 100 jaar geleden. Een waar schouwspel, waar we zo veel mooie reacties van het publiek op kregen.

Vastgelegd in een film

Door MAECE Media is dit stuk met vijf camera’s vastgelegd in een film. Die bleek ook goed aan te slaan, tijdens vertoningen in 8 volle zalen in de winter.

En nu dan mag het hele Limburgse publiek via L1 gaan kijken naar deze productie onder leiding van Johan (de Broabenjer) Korten, regisseur en Frits Criens, schrijver van het stuk.

Mooie reacties

Wat waren er een hoop mooie reacties van het publiek. De spelers, productiegroep, bestuur en zoveel vrijwilligers genoten van deze tijd. En bij de acht keer dat de zalen volliepen, herhaalde dit proces zich eigenlijk weer. Het maakte duidelijk dat deze  film ook breder onder de aandacht gebracht moest worden. En dat is nu gelukt. L1 gaat de film in zijn geheel uitzenden. Op Tweede Pinksterdag is het zo ver, dan volgt de directe uitzending. Gepland om 12.30 uur.

De organisatie is benieuwd naar de reacties die ze gaan krijgen op deze productie, vanuit andere delen van de provincie.