Smokkelexpo in Stramproy geopend

Algemeen Dorpen Stramproy Weert Reageer 4 min. leestijd

Zaterdag zijn de deuren geopend van een unieke tijdelijke tentoonstelling. Inhoudelijk en logistiek helemaal gedragen door een groep betrokken vrijwilligers uit België én Nederland, staat de expo over de 20e-eeuwse smokkel op de grens bij de Broekmolen, langs de oude smokkelpaadjes van het Stramprooierbroek.

De expo is gratis te bezoeken. Locatie: Grensweg 8 (bij de Broekmolen) te Stramproy. Er zijn parkeerplaatsen aanwezig en de locatie is goed per fiets te bereiken. Geopend op: 10, 11, 17, 18, 24 en 25 september 2022 tussen 11.00 en 17.00 uur.

Situering

Het Grenspark Kempen~Broek is een gebied met een oppervlakte van ruim 25.000 ha, met een enorme soortenrijkdom, een grote verscheidenheid aan landschappen en is doordrongen van een subtiele maar alom aanwezige erfgoedsaus (zie verder onder Grensgevallen). Het ligt in de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik, Nederweert, Cranendonck, Weert, de beide provincies Limburg en Noord-Brabant. Als onderdeel van de streekwerking van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland wordt er al ruim 20 jaar grensoverschrijdend samengewerkt door heel wat partners uit Nederland en België.

Stichting Buitentoneel Stramproy organiseert het eenmalig, groot openluchttoneelspel Euver De Grens, waarin het publiek 10 voorstellingsavonden lang wordt meegenomen naar het lokale grensgebeuren in de jaren 1920. De toneelvoorstellingen worden vergezeld van een nevenprogramma, waar deze Smokkelexpo deel van uitmaakt.

Smokkelexpo

De tijdelijke tentoonstelling, opgesteld te midden van vroegere smokkelpaadjes, laat de inwoners en bezoekers van de streek op een begrijpelijke en tastbare manier kennis maken met sterke verhalen en exemplarische voorwerpen uit dit stukje geschiedenis waar iedereen wel een band mee heeft. Kom te weten waarom er een stukje Stramproy in België kwam te liggen, hoeveel een grenspaal weegt, wat het kleinste voorwerp is dat gesmokkeld werd en hoe een kudde koeien zich zonder loeien stiekem de grens over liet brengen. De toegang is gratis!

Heemkunde Stramproy, de Geschied- en Heemkundige Kringen van Kinrooi en Bocholt, en het Smokkelmuseum van Cranendonck bieden samen hun verzamelde informatie, collecties en medewerking aan. De organisatie van de Smokkelexpo is een fijn tijdelijk samenwerkingsverband tussen het Grenspark Kempen~Broek en de Stichting Buitentoneel Stramproy.

Folder “Smokkeltijden”

De Smokkelexpo kadert in onze erfgoedwerking “Grensgevallen”. Daarin worden erfgoedinitiatieven rond het thema van historische grenzen in het GrensPark Kempen~Broek gebundeld en gestroomlijnd. Het historische, huishoudelijke smokkelen zit bij de meeste inwoners verweven in het familie-erfgoed. Het uitgestrekte, moeilijk begaanbare landschap van moeras, bos en heide vormde een cruciale factor, niet alleen in het voornoemde smokkelen van goederen, maar ook in het illegaal over de grens helpen van vluchtelingen tijdens de wereldoorlogen. Dit alles wordt belicht in de nieuwste folder uit de Grensgevallen-folderreeks: Smokkeltijden. Deze is gratis beschikbaar tijdens de Smokkelexpo en tijdens de voorstellingen van Euver De Grens. Vanaf oktober wordt de folder verder verspreid in de bibliotheken, gemeentehuizen, toeristische diensten, en lagere scholen van de betrokken gemeenten, net als in de onthaalpunten van het Kempen~Broek.

Het aanreiken van historische achtergrondinformatie, archiefstukken en oude afbeeldingen gebeurde door een werkgroep met betrokken ambtenaren en vrijwilligersorganisaties. Met name: gemeente Weert, gemeente Bocholt, gemeente Kinrooi, Geschied- en Heemkundige Kring Bocholt, Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi, Heemkunde Stramproy, en Smokkelmuseum Cranendonck. De projectfinanciering van het thema Smokkeltijden is afkomstig uit het subsidiekanaal “Archeologie in de etalage” van de provincie Limburg (NL), met cofinanciering van de gemeenten Bocholt, Kinrooi en Weert, en van Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw.

Meer informatie: www.grensgevallen.eu en www.buitentoneelstramproy.nl

Bekijk een video: https://youtu.be/1e4_W88JRUw

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie