Vandaag is de premièredag voor ‘Euver de Grens’

Inspecteur bij Euver de Grens controleert of alles goed verloopt

De spanning begint een beetje op te lopen. Na jaren van voorbereiding is het zover: het Roojer buitentoneelstuk ‘Euver de Grens’ beleeft woensdagavond haar première. Op de locatie waar het allemaal gaat gebeuren, bij de Broekmolen in Stramproy, zijn verschillende vrijwilligers de spreekwoordelijke ‘puntjes op de i’ aan het zetten. Maar het komt allemaal goed. Zelfs de regen gaat geen roet in het eten gooien, aldus Frans Henderikx van de organisatie.

Locatie

De Broekmolen in Stramproy is het decor voor ‘Euver de Grens’. Twee grenskantoren, een slagboom en een tweetal overdekte tribunes zijn de meest in het oog springend.

In eerste instantie had de organisatie drie locaties op het oog voor het buitentoneelstuk. Bovenaan het lijstje stond de Broekmolen. Henderikx: “Wij vonden het zelf de mooiste locatie die er is voor het toneelstuk. En we hebben gelukkig de eigenaar weten te overtuigen”. “We vinden het zelf prachtig om. Het hier te mogen hebben”, zo vertelt mede-eigenaar van de locatie; Jo Smeets.

Rolletje

Smeets helpt, naast dat hij zijn locatie beschikbaar stelt, ook graag mee met de opbouw van het tijdelijke buitentheater. Ook heeft hij een rolletje in het toneelstuk. “… een beetje met de paarden. Ik zit er zelf ook een beetje in”, zo vertelt hij trots.

Meer dan alleen een toneelstuk

‘Euver de Grens’ is een heel project geworden. Niet alleen is het een groots opgezet buitentoneelstuk, ook is het onder andere een scholenproject waarbij de jeugd meer te weten komt over de grens. Daarnaast worden er voor de jeugd zes smokkeltochten gehouden en is er in de tent bij de Broekmolen een expositie ingericht.

Tien voorstellingen was de grens

In totaal 108 vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om het toneelspektakel van de grond te krijgen. Maar het is gelukt; tot en met 26 september a.s. staan er maar liefst 10 voorstellingen op het programma. Maanden geleden waren ze al uitverkocht. “We hadden er ongetwijfeld nog meer kunnen uitverkopen, maar je moet een grens trekken”, zo vertelt Henderikx.

Zenuwen

Een paar uur voor de première zullen de acteurs wel wat peentjes beginnen te zweten, zo denkt Henderikx. “Het is voor de meeste mensen de eerste keer dat ze aan een toneelstuk mee doen. Dus de spelers zullen wel wat zenuwachtig zijn”. Zelf voelt hij die spanning niet: ‘Binnen de organisatie hebben we heel veel vertrouwen, dus ik ben eigenlijk helemaal niet zenuwachtig”.

In deze video zie je hoe het decor van ‘Euver de Grens’ er uitziet. Frans Henderikx vertelt wat de organisatie eraan gedaan heeft om te voorkomen dat ‘Euver de Grens’ in het water valt.

Ambachtelijke vlaaien

Bij de Molen van Nijs / De Nijverheid aan de Veldstraat in Stramproy was vandaag ook volop bedrijvigheid waar te nemen. Daar werden op ambachtelijke wijze vlaaien gebakken. Deze vlaaien zijn straks tijdens de pauze te verkrijgen.

Overigens kun je niet alleen vandaag genieten van de vlaaien, maar voor elke voorstelling worden op de dag van de voorstelling 10 vlaaien gebakken. Dus naast de ogen en oren worden ook de neus en smaakpapillen geprikkeld tijdens ‘Euver de Grens’.

Bekijk de video: https://youtu.be/jvU7CHV7e_Q