Windtunnelonderzoek toont minimale invloed op windvang Wilhelmus Hubertusmolen

Algemeen Weert 4 reacties 3 min. leestijd

Er liggen al een tijdje plannen voor gebouwen rond de zogenoemde ‘stadsbruglocatie’ in Weert. Dit betreft het grasveld aan het kanaal, langs de Eindhovenseweg. De gemeente heeft de ambitie om op deze locatie een iconisch en zo duurzaam als mogelijk appartementengebouw te laten ontwikkelen. Naast de ‘stadsbruglocatie’ is het bouwplan voor appartementencomplex Beekpoort-Noord (ook wel bekend als Suffolkhouse) beoogd.

De aanwezigheid van de Wilhelmus Hubertusmolen zorgt ervoor dat er goed moest worden onderzocht wat er allemaal gebouwd kan worden zonder de windvang, de wind die nodig is om de molen te laten draaien, te veel te belemmeren. Dat onderzoek heeft nu plaatsgevonden en de resultaten tonen aan dat de beide bouwplannen de windvang beperkt beïnvloeden.

Molen

De Wilhelmus Hubertusmolen is een Rijksmonument en hoewel deze op dit moment in gebruik is als restaurant en woning, kan de molen wel nog draaien. Om nu en in de toekomst te kunnen (blijven) draaien heeft de molen wind nodig. Gebouwen en bomen in een gebied van 500 meter rondom de molen hebben invloed op de wind die de molen ontvangt. De wieken van de molen komen pas in beweging als ze wind met een bepaalde snelheid vangen; dit wordt de windvang genoemd. De windvang mag volgens de regels in het bestemmingsplan met maximaal 5% beperkt worden als gevolg van een ontwikkeling.

Meerdere ontwikkelingen in dit gebied gepland

De gemeente wil de komende jaren binnen het gebied rond de molen meerdere ontwikkelingen toestaan. Dat zou volgens de regels betekenen dat de windvang maximaal 5% gereduceerd zou kunnen worden. Omdat op die manier echter niet duidelijk is hoeveel windvang er uiteindelijk nog over blijft, heeft er een onderzoek plaatsgevonden in een windtunnel waarbij allerlei ontwikkelingen tegelijkertijd onderzocht zijn. Met het windtunnelonderzoek is inzicht verkregen in de effecten die de ontwikkelingen hebben op de windvang van de molen.

Experts van Peutz BV hebben een schaalmodel van de omgeving rondom de molen nagebouwd en dit in een windtunnel geplaatst. Hierin is vanuit alle windrichtingen wind nagebootst om te onderzoeken wat de verschillende ontwikkelingen apart én samen doen met de windvang van de molen.

Conclusie

De conclusie van deze onderzoeken is dat de windvang van de molen als gevolg van de twee ontwikkelingen samen (appartementen Beekpoort-Noord én de Stadsbruglocatie) met 1,5% wordt verminderd ten opzichte van de huidige situatie. Dit valt binnen de marge van 5% die in het bestemmingsplan is benoemd als de maximale beperking.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
4 reacties