Weert is en blijft Dementievriendelijk

Investeren in een dementievriendelijke gemeenschap loont.

Foto via Depositphotos (halfpoint)

Alzheimer Nederland meet dementievriendelijkheid van gemeenten aan de hand van de zogenaamde Dementiescan. In de gemeente Weert is deze scan in 2020 en in 2023 uitgevoerd. De resultaten daarvan laten op nagenoeg álle onderdelen groei zien ten opzichte van de start van Dementievriendelijk Weert in 2020. Bovendien ‘scoort’ Weert op alle fronten hoger dan het landelijk gemiddelde. De gemeente Weert gaat dan ook door met de ingeslagen weg om ook in de toekomst een dementievriendelijke gemeente te zijn en blijven.

Samen leven met dementie

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bijna iedereen krijgt daardoor te maken met deze ziekte: als patiënt, als mantelzorger, als zorgprofessional of binnen de familie of vriendenkring. Daarom werkt Weert sinds 2020 actief aan een dementievriendelijke samenleving.

Samen met vrijwilligers en zorgprofessionals is er teruggeblikt en geconstateerd dat ze in Weert goed op weg zijn. Er zijn veel nieuwe activiteiten georganiseerd. Ze hebben geïnvesteerd in bewustwording en informatie. En er is natuurlijk veel aandacht voor de mantelzorgers van mensen met dementie. Zij hebben het vaak zwaar en kunnen voor praktische en morele steun terecht bij de mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn.

Een groot compliment

Wethouder Michèle Ferrière is trots op de goede resultaten van het onderzoek: “We hadden al de indruk dat we goed op weg zijn. Maar het is fijn om daarin bevestigd te worden door een onafhankelijke partij als Alzheimer Nederland. In Weert werken we goed samen met veel vrijwilligers en professionals. Die zetten zich elke dag in voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De uitkomst van de Dementiescan 2023 zie ik dan ook vooral als een groot compliment voor hen. En wat mij betreft een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg”.