Gemeenteraad wil met motie verdere ‘verdozing’ van Weert voorkomen

"Redden wat er te redden valt'

Op woensdag hebben alle partijen in de gemeenteraad van Weert ingestemd met een motie die, voor zover dat mogelijk is, moet voorkomen dat er nog meer logistieke bedrijven zich gaan vestigen in Weert. De motie werd ingediend door CDA, DUS Weert en PvdA Weert. Ze willen ‘redden wat er te redden valt’ en verdere ‘verdozing’ van Weert tegengaan.

In de motie uiten de raadsleden hun zorgen over drukte op de wegen in Weert-West en Weert-Noord. Ze maken zich ook bezorgd over te veel grote gebouwen op industrieterreinen in Weert. Deze zorgen waren al eerder geuit in juni 2023, toen er plannen waren voor een groot logistiek bedrijf op Kanaalzone II.

Plannen

Na een presentatie in november, waarin allerlei plannen voor nieuwe logistieke bedrijven werden besproken, begrijpt de gemeenteraad dat er niet veel ruimte is voor nieuwe bedrijven in Weert. Ze zijn bezorgd dat als er grote logistieke bedrijven komen, er minder plek overblijft voor kleinere bedrijven. Naast Kampershoek 2.0 is er bij logistieke bedrijven ook interesse in de locaties aan de Molenveldstraat (voormalig Roto Smeets) en aan de Lozerweg ( voormalig VDL/Componenta).

Molens in de buurt

Belangrijk in de motie is dat een deel van de grond aan de Molenveldstraat en een stuk grond op Kampershoek-Noord in de buurt van de St. Odamolen en St. Antoniusmolen liggen.

Wens van de raad

In de motie wensen de raadsleden dat de gemeente haar best doet om te voorkomen dat er nieuwe logistieke bedrijven komen. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze niet meewerken aan plannen voor hoge gebouwen die niet passen bij de regels in de plannen. Ook moeten ze rekening houden met de hoogtes van gebouwen aan de Molenveldstraat en de Rakerstraat, bepaald door de regels voor de molens.

De wethouder ontraadde een gedeelte van de motie en gaf aan dat er mogelijke juridische procedures kunnen ontstaan. Niettemin benadrukte wethouder Van de Heuvel dat het college van burgemeester en wethouders zich welwillend wil inspannen om verdere ‘verdozing’ van Weert te voorkomen. De motie werd vervolgens unaniem aangenomen.

Lees de motie (PDF): https://wdg.li/s5xvet8