Bakhuisje Klein Karelke Altweerterheide in race voor Kern met Pit-prijs

De nieuwbouw/restauratie van het bakhuisje bij Klein Karelke in Altweerterheide maakt kans op de Kern met Pit-prijs. Sinds maart 2023 heeft een gedreven groep vrijwilligers hard gewerkt aan het herstel van het huisje met de bakoven. In het komende voorjaar zal de gemeenschap kunnen genieten van een vernieuwde ontmoetingsplek en heerlijke vlaaien, broden en andere lekkernijen uit de ‘dorpsoven’.

De initiatiefnemers en vrijwilligers die dit bouwproject tot nu toe hebben gerealiseerd, kunnen nog wat extra steun gebruiken. Je kunt meedoen aan de publieksprijsvraag voor de Kern met Pit-wedstrijd. Elke stem draagt bij aan het succes van dit initiatief van Altweerterheide. Stemmen is mogelijk tot 15 januari op www.karelke.nl.

Over het bakhuisje

Het bakhuisje bij de voormalige ontginning van Bolle Jan Hendriks, Klein Karelke aan de rand van Altweerterheide, nadert zijn voltooiing. De pannen en de schoorsteen zijn gereed; alleen het droogproces van de bakoven vergt wat meer tijd. Naar verwachting is de oven dit voorjaar voldoende gedroogd, waarna men kan genieten van de eerste baksels uit de houtgestookte oven.

Tot in de jaren vijftig werd er in de meer afgelegen buurtgemeenschappen rond Weert brood en vlaai gebakken in de ovens van bakhuisjes, waaronder die van Klein Karelke. In het midden van de vorige eeuw raakte de oven in ongebruik, werd het een opslagruimte en verviel het verder. Dit werd betreurd door enkele dorpsbewoners die de geschiedenis en betekenis van de voormalige ontmoetingsplek bij Klein Karelke nog kennen.

Samen met de eigenaar van Klein Karelke werd het initiatief genomen om zowel het bakhuisje als de voormalige ontmoetingsplek nieuw leven in te blazen.

Vastberaden

Met steun van verschillende partijen en fondsen ging een vastberaden groep dorpsbewoners aan de slag met de sloop en herbouw van de bakoven. Tijdens de afgelopen jaren hebben geïnteresseerden tijdens de Avond4Daagse van Altweerterheide al kennis kunnen maken met het initiatief en de voortgang van het project. Altweerterheide kijkt uit naar nieuwe gezellige activiteiten in en rond het bakhuis bij Klein Karelke.

Ben jij ook enthousiast? Tot 15 januari kun je stemmen op dit Kern met Pit-initiatief. Bezoek hiervoor www.karelke.nl.