Tuinplannen? Denk aan regenwater

Algemeen Cranendonck Regio 7 reacties 2 min. leestijd

Hevige neerslag zorgt voor extra wateroverlast. Afgelopen zomer hebben we hiervan een aantal vervelende gevolgen ondervonden, zoals: ondergelopen kelders en straten, borrelende toiletten en vies oppervlaktewater door riooloverstorten. De gemeente en waterschap nemen allerlei maatregelen om wateroverlast te beperken maar kunnen dit niet zonder jouw hulp. Wat kun je bijdragen vanuit jouw eigen tuin?

Volgens de meteorologen wordt overlast door een toename van extreme neerslagbuien meer regel dan uitzondering. Wateroverlast wordt namelijk versterkt door de toename van verhardingen waardoor water moeilijk in de bodem kan zakken. Denk aan wegen, trottoirs, pleintjes maar ook verhardingen bij woningen zoals inritten, daken en tuinen.

In het voor- en najaar gaan de meeste mensen aan de slag om de tuin in te richten en hier en daar staan de stapels stenen weer klaar. Help ons om droge voeten te houden en beperk je oppervlakte tegels.

Hoe kun jij verder je steentje bijdragen?

Het principe is simpel: probeer zo weinig mogelijk water van je perceel naar de riolering af te voeren.

Zo kun je:

– de regenpijp van je woning afkoppelen en het regenwater naar de tuin leiden;
– regenwater in een regenton opvangen wat gebruikt kan worden voor sproeien;
– minder tegels plaatsen en meer groen;
– een vijver in de tuin plaatsen.

Surf ook eens naar www.riool.info en bekijk de watertuinen van tuinman Rob Verlinden.

ūüĒĒ Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

ūüďį Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties