Geen hertelling stemmen in Weert

Foto: oprichter PvW, Theo Smolenaers

Er komt definitief geen hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De Partij voor Weert had hierom gevraagd omdat ze twijfels hadden over de uitslag. Met 6 stemmen verschil greep de nieuwe politieke partij naast een raadszetel.

Tijdens de verkiezingsavond stond de Partij voor Weert (PvW) vrijwel gelijk met het CDA voor een zetel. Die avond werd, na een grove telling, vanuit gegaan dat de PvW met één zetel in de gemeenteraad zou komen. Echter bleek na een nauwkeurige telling dat het CDA recht had op de zetel.

De partij had afgelopen vrijdag bij het Centraal Stembureau om een hertelling van de stemmen gevraagd. Het verzoek van de partij werd echter niet gehonoreerd. Volgens het Centraal Stembureau was er geen aanleiding om tot hertelling over te gaan. Volgens de burgemeester was er geen signalen van onvolkomenheden of misstanden binnen gekomen. Op de processen verbaal van de stembureaus waren geen aantekeningen vermeld. Het proces was netjes en ordentelijk verlopen.

Omdat het verschil zo minimaal was bleef de Partij voor Weert strijdbaar. Na een vergeefse poging bij het Centraal Stembureau deed partijvoorzitter van de PvW, Theo Smolenaers, nog een laatste poging bij de gemeenteraad. Hij maakte gebruik van het spreekrecht en vroeg de raad om transparantie en daarmee een hertelling in gang te zetten. Het was alleen D66 die daarin mee ging. De meerderheid van de raad zag geen reden voor een hertelling en dus was ook deze laatste poging tevergeefs.

De PvW geeft aan teleurgesteld te zijn, maar blijft strijdbaar. De partij zal doorgaan en de gemeenteraad kritisch blijven volgen.