De nieuwe bestuursvoorzitter van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft aangekondigd binnenkort in gesprek te gaan met burgemeester Heijmans van Weert. Tijdens dit gesprek komt mogelijk ter sprake om het asielzoekerscentrum (AZC) in Weert langer open te houden dan de eerder afgesproken 5 jaar.

De Weerter VVD-fractie wil echter dat de gemeente de overeenkomst met het COA niet verlengt en dat het AZC in 2020 sluit. De liberalen gaan bij de eerstvolgende raadsvergadering op 13 maart a.s. een motie hiervoor indienen.

Bestuursovereenkomst

In 2010 tekende de gemeente een overeenkomst met het COA voor de opvang van maximaal 1.000 asielzoekers in de voormalige Van Hornekazerne voor de duur van 5 jaar. Zowel deze bestuursovereenkomst als het huurcontract van het COA bij HQ (de eigenaar van de voormalige kazerne) lopen af op 15 september 2020.

De gemeente Weert en de verhuurder hebben beide eerder aangegeven dat huisvesting van asielzoekers per die datum eindigt. De Weerter VVD geeft aan dat zij vast willen houden aan deze einddatum van de bestuursovereenkomst.

Sluiting in 2020

De Weerter VVD-fractie wil dat de gemeenteraad van Weert nu al een duidelijk standpunt uitspreekt. VVD-factievoorzitter Thomas van Gemert: “Wij willen dat het college op korte termijn aan het COA doorgeeft dat 15 september 2020 de definitieve einddatum is van het AZC in Weert. Als gemeente willen we een betrouwbare overheid zijn richting onze inwoners.

In 2015 is duidelijk gecommuniceerd dat het AZC niet langer dan 5 jaar open zou zijn. Wij willen dat de gemeente zich aan die belofte houdt en de bestuursovereenkomst niet verlengt. Tenslotte gaan we het COA oproepen om tijdig een ontruimingsplan op te stellen voor het AZC, zodat het AZC in september 2020 ook daadwerkelijk ontruimd is.”

13 REACTIES

 1. Verkiezingsbelofte of niet. Het is in 2015 afgesproken dat het azc niet langer dan 5 jaar zou open zijn en dat de bestuursovereenkomst niet verlengd zou worden. Nou Gemeente, kom die afspraak af en wees eens daadkrachtig! Hou de weertenaar niet langer aan het lijntje! En begin eens met die illegale arbeidsmigranten die er nu nog zitten. Bus voorrijden, ophalen die handel en bij de huurder/verhuurder afleveren!

 2. Welke minister was dat ook weer die dat op 1 dag door de strot vd gemeente Weert duwde in 2015… ohh wacht.. die VVD-er.. Dijkhoff..

  Beetje dubbel…

 3. Waarschijnlijk zullen de Weerter VVD’ers bij de landelijke VVD opperhoofden (Rutte, Dijkhoff) op het matje moeten komen en zal hun iets beloofd worden (zoals goedkope AZC-arbeiders in hun bedrijven), waarna ze dus na de verkiezingen (Let op!!, dus pas NA de verkiezingen) alsnog instemmen met verlenging van het contract met COA.

 4. Jouw voorspellende gave is van hoog niveau!
  Al in januari zijn ze begonnen met de campagne.
  Zie hetzelfde gebeuren bij de ‘kamervragen’ en het ‘werkbezoek’ van de VVD over de A2-file problematiek.

  Tot 20 maart zullen de kamervragen en onderzoeken niet bij te houden zijn. Na 20 maart zul je er naar moeten zoeken en gaat de focus weer naar de randstad.

Comments are closed.