Foto door: Gemeente Weert

Wonen Limburg, WeertEnergie en de gemeente Weert hebben donderdag 16 mei de intentieverklaring ondertekend tot nauwere samenwerking om de energiebesparing onder de inwoners van Weert te stimuleren.

De samenwerking is opgezet om de energiedoelstelling van de gemeente Weert, in 2040 energieneutraal zijn, een stap dichterbij te brengen. Dit onder het motto: ‘Dat wat je bespaart, hoef je niet op te wekken’.

Wethouder Geert Gabriëls: “De samenwerking maakt het mogelijk om nog beter wijkgericht te gaan werken en gezamenlijk zowel huurders als particuliere woningbezitters aan te spreken. Zo ontstaat er per wijk of buurt een goed overzicht van wat er allemaal in die wijk kan of al is gebeurd.”

Warm wonen in Weert

Het is de bedoeling om de gezamenlijke activiteiten van de coöperatieve vereniging WeertEnergie, corporatie Wonen Limburg en gemeente Weert onder te brengen in het project ‘Warm Wonen in Weert’. Alle drie de organisaties hebben al geruime tijd ervaring in het enthousiasmeren van de inwoners tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo hebben de gemeente en WeertEnergie de afgelopen twee jaar samengewerkt binnen het project ‘Warm Wonen in Weert’. Dat project richt zich voornamelijk op de particuliere woningbezitters en het nemen van energiebesparende maatregelen aan de woning. De woningbouwcorporatie Wonen Limburg heeft zich de afgelopen jaren voornamelijk gericht op het bewust maken van hun huurders om energiezuiniger te leven en het verduurzamen van haar huurwoningen. Zowel WeertEnergie als Wonen Limburg zetten hiervoor energiecoaches en energieadviseurs in.

Energieloket

Wonen Limburg, WeertEnergie en de gemeente Weert werken samen aan verschillende initiatieven. Zo wordt er een gezamenlijk energieloket geopend in de buurtwinkel van Wonen Limburg aan de Wilhelminasingel. Dit energieloket laat inwoners kennis maken met de mogelijkheden tot besparen en de voordelen die hen dat kan opleveren. Verder worden er meer energiecoaches opgeleid om onafhankelijk advies te kunnen geven. Ook wordt er gezamenlijk onderzoek in een wijk gedaan naar de verwachtingen van inwoners op het gasloos wonen.

14 REACTIES

 1. Geert Gabriels, Groen Linkse rakker zet dat gasloos nu eens uit je hoofd of begin nu met het vervangen en verdrievoudigen van de capaciteit van de elektra infra structuur. de huidige bekabeling in heel Weert is absoluut niet toereikend, als nu iedereen overschakelt naar inductie koken, dan gaat het licht al uit in Weert. Laat staan als Weert ook met stroom gaat verwarmen. Ieder huis een krachtstroom aansluiting met 3x35ampere en daarmee een verhoging van het vastrecht van €19 naar €70 per maand, daar zit niemand op te wachten niemand. Er is gas genoeg komt in Duitsland aan land, de koppeling van DLD naar Groningen ligt er werd echter gebruikt om gas van ons naar DLD te pompen, nu dus andersom stikstof pomp erbij om het hoog calorisch gas te verlagen naar de NL standaard. Stop deze onzin.

 2. Zomaar, anonieme rakker zet dat ongefundeerde geroeptoeter nu eens uit je hoofd en begin nu eens eerst met het bijspijkeren van je kennis rondom de elektrische infrastructuur. Waarom is de huidige bekabeling in heel Weert volgens jou niet toereikend? De afgelopen jaren is de energiebehoefte drastisch toegenomen, zonder problemen voor de ”huidige bekabeling”.

  Als je elke woning isoleert bespaar je de warmtevraag met minimaal 50%, die vervolgens prima elektrisch is op te vangen met een warmtepomp welke elke kwh benodigd voor warmte deelt door minimaal een factor 3 á 4 (SCOP > 3,8). Ook nog eens kostenneutraal, omdat je hopelijk binnenkort al eenvoudig ca. €150,- (energiekosten per maand) kan inzetten om energie te besparen (nog even geduld): de duurzaamste vorm van energie. Je bent dus blijkbaar niet op de hoogte van de toegenomen elektriciteitsvraag van de afgelopen 10 á 20 jaar, nationaal maar zeker ook in Weert. En dat kon het net ook prima aan.

  Hoe kom je er trouwens bij dat ieder huis een krachtstroomaansluiting nodig heeft? Slaat werkelijk waar nergens op, helemaal niet nodig. Voor elektrisch koken heb je (meestal) een kookgroep (2 fase of een 3-fase, 230 volt) aansluiting nodig. Voor elektrische kooktoestel die minder dan 3680 Watt gebruiken kan je een gewone 1 fase groep toepassen. Voor elektrische kooktoestellen die tussen de 3680 en 7360 Watt gebruiken heb je een kookgroep of een 3 fase groep nodig. Een 3 fase aansluiting noemt men ook wel een aansluiting voor krachtstroom, maar de term “”krachtstroom”” is niet correct. Krachtstroom is 400 Volt, maar je hebt voor elektrische kookplaten slechts 230 Volt nodig.

  Laatste puntje: dat er gas genoeg is klopt trouwens wel, maar je vergeet nog even te vermelden dat bij het winnen van aardgas nogal wat problemen kunnen optreden (tip: ga eens naar Groningen). Daarbij heeft het verbranden van deze schoonste fossiele brandstof natuurlijk ook nog een ander effect. Het zorgt namelijk voor een toename van koolstofdioxide in de atmosfeer (versterkt broeikaseffect) en bij een onjuiste verbranding zorgt het zelfs voor een dodelijk risico op koolstofmonoxidevergiftiging (jaarlijks vijf tot tien doden en honderden gewonden in Nederland).

 3. Zomaar doet niet aan bronvermelding, dus doe ik dat even voor hem: De duim. Welke? Zomaar eentje.

 4. Goh ben je weer wakker, Echtwaarjoh heeft in deze discussie geen bronvermelding nodig daar heeft hij genoeg kennis voor in huis. Discussie`s gaan ook nooit bij mij om te winnen, bij u wel schreef u laatst. Standpunten en meningen kunnen verschillen de kijk op dingen ook, in een discussie kan dat bij elkaar het inzicht verruimen, daar is een discussie voor, niet om te winnen Trent Bouijet verscholen nu achter een meisjesnaam. Discussie`s met blowers stop ik hier, die zijn zinloos. Helaas zijn er een behoorlijk aantal blowende reaguurders hier op deze site. U bent er 1 van. Ga een leven leiden in plaats van hier te zieken. Bijna geen enkele reactie van u draagt bij in een discussie. Dit was echt de laatste reactie naar u, hoe u ook loopt te zieken.

 5. U bent net zo anoniem als ik. Fijn toch.
  Inderdaad is de energie behoefte enorm toegenomen. Als daar dus inductie koken en warmtepompen bij gaan komen dan gaat het licht uit.
  Die warmtepompen hebben we al eerder een discussie over gehad, onder de 7 graden buiten temp zal die kilowatts slurpen. Als je 3 fase binnenbrengt dat je krachtstroom hebt het is immers 3x400v. Dat je na de meter elke fase ten opzichte van nul aansluit is een 2e.
  Als u denkt dat we in de wintermaanden de stroom groen op kunnen wekken dan heeft u dat mis, de zonneparken doen dan nog 10%
  van hun capaciteit, met windmolens gaat dat ook niet lukken ook niet als we heel NL er vol mee zetten. Er draaien dus in de winter energie centrale`s op gas of op kolen. Dat is dus alleen verplaatsing van de co² uitstoot. Er is genoeg gas, zeker tot 2100 alleen geen NL gas. Zoals ik schreef de koppeling van de gas infra naar DLD ligt er, het Russisch gas komt in DLD aan land. België is al grotendeels voorbereid op hoog calorisch gas wij hebben ook een koppeling met België. 1m³ gas laagcalorisch vervangen door stroom is ruim 10kwh met rendementsverschil 8kw . Hr ketels vervangen door stroom slurpende warmte pompen en elders de stroom opwekken met gas of kolen, is water naar de zee brengen.
  Dan het punt dat er mensen dood gaan door de co² bij slecht draaiende of onderhouden ketels is ook zo iets. Er gaan ook elk jaar mensen dood door stroom, zelfs monteurs.

 6. -Argumentum ad hominem: check
  -Niet inhoudelijk reageren: check
  -Irrelevant zaken aanhalen: check
  -Voor de zoveelste keer beloven om niet meer te reageren: check

  Netjes in de rol gebleven vandaag.

 7. Door inductie koken en warmtepompen gaat het licht echt niet zomaar uit. Daar zorgen namelijk de mensen voor die er wel verstand van hebben. Stop dus met die bangmakerij en blijf eens bij de feiten. Laat u eens informeren en denk in kansen, niet in problemen. U ziet beren op de weg die we in Nederland helemaal niet hebben. Dat is jammer, erg jammer. Ik zal u onzin nog eenmaal proberen te weerleggen. U kunt onderstaande informatie controleren door gewoon eens te googlen.

  Bij energiezuinige woningbouw (met een winterjas: goede isolatie en luchtdichting) is er in de winter een gereduceerde energievraag voor verwarming. In de zomer is er daarentegen een grotere energievraag naar koeling (door diezelfde winterjas). Over een jaar bekeken kan de totale energievraag (zowel warmte als koude) met gemak onder de 100 kwh/m2.bvo voor alle woningbouw in Nederland (momenteel is dit in de regel meer dan 200 kwh/m2). Een warmtepomp maakt van elke kwh elektriciteit minimaal 3 a 4 kwh aan warmte/koude. De nadruk ligt hierbij op MINIMAAL omdat dit ook richting de 8 a 9 kan gaan. Gemiddeld is dit 5 a 6 met een minimum SCOP van 3,8 voor alle projecten die ik inmiddels ken (data in de praktijk gemeten). Dus ook bij incidentele temperaturen onder 7 of boven 30 graden, het gaat om de prestaties over een jaar! Logisch dat ie meer verbruikt bij “extreme” temperaturen (zowel in zomer als winter). Dat heeft niks met “slurpen” te maken, je ketel verbruikt in de winter ook meer dan in de herfst. Een schijnargument dus: holle retoriek.

 8. Deel 3: een kleine rekensom na het lezen van de doorgestuurde bron. Alle woningen in Nederland verbruiken gemiddeld zo’n 1.500 a 1.600 m3 aardgas, hetgeen gelijk staat aan 3.000 a 3.200 kg CO2 (even onthouden). Een energiezuinige woning vraagt met gemak minder dan 100 kwh/m2 (nieuwbouw amper 50 tot zelfs minder dan 10) maar laten we even uitgaan van 6.500 kwh bij 65 m2 bvo (gemiddeld oppervlak alle huishoudens). Met een warmtepomp scop 3,8 komt dat neer op pak ‘m beet 1.700 kwh elektriciteit voor verwarming en koeling. Rekening houdend met de NL-energiemix van minder dan 400 gram co2/kwh in 2019 komt dat neer op 680.000 gram oftewel 680 kg. 680 (elektrisch) ipv 3.200 (aardgas) en dan heb ik nog ruim geteld met die 100 kwh terwijl bij geschakelde woningbouw (merendeel woningen) gemakkelijk 50 kwh/m2.bvo haalbaar is, maargoed ik heb het warm tapwater en inductie koken ook nog niet meegenomen. Dat is overigens maar circa 20% van de energievraag (huishoudelijk verbruik). 80% betreft namelijk de vraag naar ruimteverwarming.

  Buiten het feit dat we de gevolgen van gaswinning in Groningen, Rusland of op de Noordpool liever niet meer hebben anno 2019. Vanwege meerdere redenen overigens. Daarvoor is een transitie nodig. België stapt tijdelijk over op gas omdat het afscheid gaat nemen van kernenergie. Elke stap is er een. U kunt op het gebied van kennis rondom energie ook nog wat stappen zetten.

 9. Nog even dit, de andere uitgebreide reactie wacht op goedkeuring. Voor nieuwbouw geloof ik u helemaal, echt. Mij gaat het om de bestaande bouw, vooroorlogse en naoorlogse woningen tot 1980, dat is het overgrote deel van de woningen in NL. Door dat de goedkeuring van stukjes lang op zich liet wachten had ik het gedeeld in 2, nu is alles geplaatst dus verwijder de delen.

 10. Nog een dikke tip: https://www.onlineseminar.nl/eismabouwmedia/webinar/25448/verduurzamen-20-van-circulair-tot-warmtepomp/

  Let alleen op want Vaillant wil natuurlijk maar één ding: zo snel en zo veel mogelijk spullen verkopen. In dit webinar smeert hij min of meer iedereen een warmtepomp aan voor hoge temperaturen (later isoleren). Het beste is echter eerst isoleren en met lage temperaturen verwarmen. Dat is namelijk energiezuiniger en comfortabeler.

  Ook als je ketel kapot gaat kan je beter tijdelijk eentje huren/leasen totdat je de warmtevraag hebt geminimaliseerd.

 11. De ketel die hier hangt is nu 5 jaar hier in bedrijf een ouwetje HR 22 intergas staat op 70% had voor mij 2 productie jaren. heb nog zo een ketel liggen als spare parts. Onderhoud hem na les en instructie`s zelf. Alleen als er iets met het gasregelblok is moet ik beroep doen op de lesgever. Heb daar zelf geen meetapparatuur voor. Een deel van het pand wordt al elektrisch verwarmt. Ben hier inderdaad nog niet klaar met isoleren, oppervlakte is ook erg groot, behalve spouwmuur doe ik alles zelf. Maar de slag die al gedaan is geeft voldoening. Zonnepanelen zijn inmiddels terugverdiend. Maandelijkse energie voorschot is nu €125 gas en elektra was bij vorige eigenaar €450 , bij ons 1e jaar €350. Nogmaals bedankt voor de open discussie, was voor mij erg leerzaam, maar dat was u al duidelijk. Enne fijn dat je om mijn dommigheid hebt kunnen lachen en toch serieus doorging. Groetjes

Comments are closed.