‘Streetwise’-aanpak tegen leegstand

Leegstaande panden in Stationsstraat

De gemeente Weert wil Stichting Streetwise inschakelen om invulling te vinden voor leegstaande winkelpanden in het centrum van Weert. Alle betrokken partijen willen weer levendigheid en reuring creëren in het centrum van Weert. Streetwise ging eerder al succesvol te werk in het centrum van Sittard-Geleen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Meerssen, Voerendaal, Simpelveld en Heerlen.

Streetwise begeleidt startende en ervaren ondernemers bij het vinden van een vestigingslocatie. Sinds 2014 heeft Streetwise ruim 300 ondernemers hiermee geholpen in de provincie Limburg. De resultaten van de aanpak zijn positief: het slagingspercentage van de door Streetwise begeleide ondernemers is 92,5%. Landelijke slagingscijfers liggen rond de 50% (retail) en 40% (horeca).

Werkwijze

Het aantrekken en begeleiden van nieuwe vestigers betekent niet alleen de invulling van een leegstaand pand, maar levert ook werkgelegenheid en investeringen op. Streetwise legt de verbinding tussen gemeente, het vastgoed, de verhuurders en startende ondernemers. Ondernemers worden geholpen met alles wat erbij komt kijken om een onderneming op te zetten. Van het vinden van een locatie tot begeleiden bij een financieel plan, van bemiddeling in huurvoorwaarden tot het zoeken naar geschikte financiers.

“We willen een levendige binnenstad”

De ondernemers in de winkelstraat kampen veelal met hetzelfde probleem: klanten winkelen online of in grotere steden. Wethouder Tessa Geelen: “Leegstand is een doorn in het oog van velen. Binnensteden veranderen, ons winkelgedrag verandert ook. We proberen van alles te doen om het tij te keren, zoals bestemmingen verruimen en het transformeren van winkels naar woningen. We willen een levendige binnenstad. Streetwise biedt met hun aanpak een deel van de oplossing, met als resultaat een kwaliteitsimpuls.”

Besluit in december

Streetwise wordt gefinancierd door zowel de gemeente Weert, Provincie Limburg en BIZ Vastgoed. In de raadsvergadering van 18 december neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel. Streetwise kan in januari 2020 starten.