Weerterlandhout verhuist naar eigen werkplaats

Foto via: Weerterlandhout / Wim Vlekken

Na bijna drie jaar zoeken betrekt Stichting Weerterlandhout vanaf 1 juli haar eigen werkplaats. Dit is gelukt door een van de gebouwen van Bouwbedrijf Kiggen aan de Kemperveldweg 3 te huren.

De voorraad droog hout is van Adriaens Molenbouw naar de nieuwe opslag verhuisd. Bij Adriaens Molenbouw worden wel nog boomstammen voor Weerterlandhout gezaagd en tijdelijk opgeslagen. Na ongeveer twee jaar is het hout geschikt voor bewerking.

Weerterlandhout is opgericht met het doel gevelde of omgewaaide stadsbomen uit Weert en omgeving te verwerken tot nuttige gebruiksvoorwerpen. Deze komen dan ten goede aan de gemeenschap. Denk daarbij aan straat- en parkmeubilair. Maar ook voor interieur, zoals mooie natuurlijke tafelbladen, bijzettafeltjes, onderzetters, etc. Door lokaal hout duurzaam te gebruiken wordt tevens een bijdrage geleverd aan het beheersen van klimaatverandering. Het hout wordt immers niet verbrand voor energie-opwekking en zo blijft de koolstof langer vastliggen in het hout. Voor de hobbyist zijn er planken beschikbaar waarvan de herkomst bekend is.

Vrijwilligers

De Stichting wordt gedragen door vrijwilligers, naast het bestuur zijn dat een aantal ervaren houtbewerkers, die na hun pensioen bezig willen blijven met hun passie. Aangezien Weerterlandhout meer opdrachten te verwerken heeft, dan met de huidige vrijwilligers te realiseren is, is er plaats voor meer mensen die van lokaal hout mooie producten willen maken.

Ook mensen die nog niet zo ervaren zijn krijgen een kans om zich onder vakkundige begeleiding te ontwikkelen. Er is ook behoefte aan gereedschappen. Wie overtollig, maar goed werkend gereedschap wil sponsoren kan hiervoor met het bestuur contact opnemen.

De stchting heeft niet alleen behoefte aan vrijwilligers die in de werkplaats aan de slag willen gaan. Er is ook nog ruimte voor bestuursleden. Belangstellenden kunnen zich melden via het algemene e-mailadres [email protected].