Grenzeloze Molendag Kempen~Broek met 20 molens

Molennetwerk Kempenbroek organiseert zondag 12 september, de zondag dat in heel Vlaanderen en Nederland ook Open Monumentendag wordt gevierd, voor de 4e keer de Grenzeloze Molendag.

Liefst 20 windmolen en watermolens tussen Weert, Neeritter, Kessenich, Opoeteren en Hamont zetten deze zondag tussen 10.00 en 17.00 uur de molenpoort open voor bezoekers. Dat maakt deze molendag tot het grootste grensoverschrijdende evenement tijdens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland.

De Grenzeloze Molendag is een mooie gelegenheid om per fiets, motor of met de auto het bijzondere molenerfgoed van deze streek te leren kennen. De molenaars en molenvrijwilligers heten alle bezoekers van harte welkom en zullen met plezier iedereen hun molen laten zien en de verhalen over de molens, dit voor deze streek zo markante erfgoed, vertellen. 

MolenNetwerk KempenBroek heeft vijf routes uitgestippeld: de Grensmolenroute tussen Stramproy, Molenbeersel, Hunsel en Kessenich en de Watermolenroute langs de watermolens van de Bosbeek en Itterbeek bij Opoeteren, Neeroeteren, Maaseik en Bree. De Kempenmolenroute voert je langs de Abeek van Reppel en Bocholt tot Lozen en Kaulille ook voorbij heel bijzonder molenerfgoed.  De Windmolenroute verbindt de windmolens van Weert en Nederweert  en rond Budel, Hamont, Grevenbroek (Achel) en Sint Huibrechts-Lille verloopt de Heggemulderroute.  

Alle routes staan op de website van MolenNetwerk KempenBroek: www.kempenbroekmolens.org en op de website van Grenzeloze Molendag; https://www.grenzelozemolendag.com/fiets-en-autoroutes/

Daar kun je de tochten ook in GPX formaat downloaden.  Drie routes zijn ook te vinden in de ErfgoedApp van Faro die je op je smartphone kunt downloaden en installeren. Verder vindt je in de ErfgoedApp ook informatie over alle molens die zondag 12 september geopend zijn. Bovendien zijn in deze Grenzeloze Molendag 2021 App ook nog een aantal molens met alleen digitale informatie vermeld.

Van 25 september t/m 3 oktober doen de molens ook mee aan de 1e grensoverschrijdende Beleefweek Limburg.