Weert helpt aantal mensen met laag inkomen met energie besparen

Algemeen Weert 2 reacties 5 min. leestijd

De gemeente Weert heeft van de Rijksoverheid geld gekregen om huishoudens met een laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning te helpen om energie te besparen in huis.

Het College van B&W heeft op 20 september 2022 besloten om het geld in te zetten in de wijken waar dit het hardste nodig is, namelijk Biest/Groenewoud, Fatima en Boshoven.

In deze wijken worden het komende jaar acties uitgezet om samen met inwoners in hun woning energie te besparen en hen te helpen met kleine energiebesparende maatregelen.

Het project Warm Wonen Thuis behelst onder andere advies van een energiecoach, klushulp door medewerkers van een klusbus, een witgoedactie om slurpende apparaten te vervangen en een scholenproject van Junior Energiecoach.

Huishoudens in de genoemde wijken met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum en woning die gebouwd is voor 1992 kunnen gebruik maken van de acties. De verdere uitwerking van de planning vind dit najaar plaats, zodat deze winter de eerste huishoudens geholpen kunnen worden.

Energiearmoede

De energieprijzen blijven stijgen, dit raakt ons allemaal. De laagste inkomens worden echter het hardste getroffen. De Rijksoverheid heeft daarom huishoudens met een laag inkomen de afgelopen maanden gecompenseerd voor de hoge energieprijzen door een eenmalige energietoeslag van circa € 1300,- te verstrekken. De gemeente Weert heeft aanvullend € 769.990,- gekregen om projecten op te zetten om mensen te helpen. Dit geld gaat niet rechtsreeks naar de inwoners maar is bedoeld om kleine maatregelen uit te voeren aan woningen, zoals het aanbrengen van tochtborstels, het indraaien van LED-lampen, het geven van advies en het vervangen van slurpend witgoed. Inwoners krijgen geen zak met geld maar advies en directe hulp. Hierdoor wordt geprobeerd om de energiearmoede te verzachten van huishoudens met een laag inkomen tot 130% van het sociale minimum, die wonen in een slecht geïsoleerde woning.

Wijken

Op basis van CBS gegevens is gekeken in welke wijken veel huishoudens in armoede leven. Daaruit volgen de de wijken Biest/Groenewoud, Fatima en Boshoven waar het project zich op richt. Bijkomend is dat zich in deze wijken een significant aantal slecht geïsoleerde woningen van voor 1992 bevindt.

Warm Wonen Thuis

Warm Wonen Thuis komt onder het bestaande programma van Warm Wonen in Weert te vallen. Warm Wonen in Weert adviseert inwoners om zelf energie te besparen door hun woning kierdicht te maken, te ventileren en te isoleren. Daarvoor kunnen inwoners terecht in de Warm Wonen Winkel, infocentrum duurzaamheid aan de Meikoel 3. Warm Wonen Thuis gaat verder. De energiecoaches en de klusbus komen echt bij de mensen thuis advies geven en helpen met het aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrippen, het indraaien van LED lampen en het meten van het energieverbruik van apparaten. Hiermee krijgt ieder inzicht in waar de energie in huis naar toe gaat en kunnen mensen zelf nog net wat extra energie besparen.

Witgoed

Een oude koelkast of diepvries wordt een energievreter als de sluitstrippen rond de deur niet meer goed afsluiten. Ze worden minder flexibel en gaan lucht lekken. Je ziet dat aan de vorming van ijs bij het vriesgedeelte. Energiecoaches die aan huis komen, meten het stroomgebruik met een energiemeter tussen de stekker en het stopcontact. Als het stroomverbruik veel hoger ligt dan in de specificaties van de koelkast staat, of veel meer energie gebruikt dan nodig zou zijn, dan is de koelkast toe aan vervanging. De energiecoach bepaalt aan de hand van energieverbruik en inkomen om een huishouden in aanmerking komt voor het vervangen van het witgoed tegen een zeer geringe vergoeding.

Uitvoering

De uitvoering van Warm Wonen Thuis wordt op dit moment voorbereid, de verwachting is dat voor het einde van het jaar de eerste acties en activiteiten gecommuniceerd zullen worden via de media. Inwoners die eerder advies willen hebben over energiebesparen in huis, kunnen terecht in de Warm Wonen Winkel geopend op dinsdag tot en met zaterdag of op donderdagavond tijdens een van de “Praatjes over energiebesparen”.

Zie voor meer informatie www.warmwoneninweert.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
2 reacties