30 jaar Alda Creatief in Nederweert

Nederweert – Met veel plezier kijkt Alda Vaes-Thijssen terug op het dertigjarig jubileum van de winkel Alda Creatief. Dé handwerk- en hobbywinkel in Nederweert. Op zaterdag 5 november vierde ze deze mijlpaal samen met haar klanten. Alle klanten ontvingen een kleine attentie. Alda (70 jaar) breit er echter geen jaartje meer aan vast. Op 23 december is ze voor het laatst geopend. Het goede nieuws is dat Alda een opvolgster heeft gevonden. Vanaf 1 januari 2023 neemt de Nederweertse Anja Stienen de winkel onder een andere naam over. 

“Fijn dat de creatieve handwerkwinkel doorgaat”, hoort Alda regelmatig. “De mensen zijn echt opgelucht en blij.” Zelf is ze ook blij dat wat in 1992 begon, blijft voortbestaan. “Het is mijn lust en mijn leven. Zelfs in de auto haak of brei ik nog.” 

Nederweertse

Alda is in Nederweert geboren. Haar ouders hadden een kruidenierswinkel op Schoor. Zij wilde de zorg in. Ze liep stage in Breda en volgde de opleiding in Horn. Na het behalen van haar diploma ging ze werken in Valkenswaard. Ze trouwde met Peter Vaes (red. eigenaar Alda Electro) en keerde terug naar Nederweert. Vier jaar werkte ze bij de apotheek en nog eens veertien jaar was ze thuis om voor de kinderen te zorgen. 

Handwerken

De passie voor handwerken heeft ze van haar tantes van moeders en vaders kant. “De tantes staan met de naald op en gaan ermee naar bed”, zei mijn vader altijd. Ook tijdens de stage in Breda werd er veel gehandwerkt. “Je ging niet ieder weekend naar huis. Je had tijd en keek hoe de andere meisjes het deden.” Later ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen.” 

Nu of nooit!

Terug van een vakantie, zag Alda dat er een handwerkwinkel in Nederweert stopte. “Eigenlijk ben ik er pardoes ingestapt. Het was nu of nooit!” Alda begon klein en verkocht in het begin alleen handwerkmaterialen. Later kwamen daar de hobby- en knutselmaterialen bij. Na vijf jaar werd het pand verbouwd en breidde de winkel uit naar 100 m2.

Liefst achtentwintig jaar runde Alda de winkel aan de Kerkstraat. Op een gegeven moment wilde ze stoppen. Maar ze stelde dat uit door corona. “Op die manier wilde ik niet stoppen.” Midden in coronatijd verhuisde ze naar het pand aan de Geenestraat, waar vroeger de Zeeman zat met een winkeloppervlakte van 160 m2

Zien en voelen

Alda vindt het fijn dat de winkel weer fysiek open is na corona. “Het zien en voelen van materiaal is cruciaal. Dan weet je pas waar je mee bezig bent. Ook kun je de klant uitleg en tips geven waar dat nodig is.”

Of er trends zijn?

Op dit moment worden er veel knuffels, deken(tjes), spencers en lange mouwloze vesten gebreid en gehaakt. “En als iemand wol of garen koopt, dan moet het duurzaam en van goede kwaliteit zijn.” Verder heeft ze de verschuiving meegemaakt van de breinaalden onder de armen houden naar het continentaal breien, waarbij je de naalden meer op je schoot houdt. “Continentaal breien is lichamelijk beter. Je belast je nek- en schouders minder.” 

Breien of haken? 

Alda doet alle twee even graag. “Ik hou van de wisselende technieken. Haken doe je met één hand en voor breien heb je twee handen nodig. Alda geeft al achtentwintig jaar brei- en haakles. Iedere donderdagavond vanaf 19.30 uur in de winkel. “Het is geen lessencyclus. Je kunt per keer komen. Als je ergens niet uitkomt.” Er is veel animo voor. De jongste deelnemer ooit was negen jaar. Alda blijft de lessen geven, ook als ze gestopt is met de winkel. Bang om in een zwart gat te vallen, is ze niet. “Er is nog zoveel te doen.” Zoals de kleinkinderen en de quilt op zolder, waar ze zeventien jaar geleden mee is begonnen.

Vervolg

Tot slot is het een hele geruststelling dat Anja Stienen de winkel overneemt. Anja draait alvast mee in de winkel. Ze gaat zich met name richten op het handwerken. De hobby- en knutselmaterialen en quilt neemt ze niet over. Deze spullen zijn nu met fikse korting te koop. “Haken is mijn grote hobby en doe ik al heel lang. Deze kans om een wolwinkel in eigen dorp over te nemen doet zich maar één keer voor. Dus ook voor mij is het: nu of nooit”, zegt Anja Stienen.