Wat kost een huis in Weert?

De huizenprijzen dalen – eindelijk. Maar door de stijgende rente en toegenomen energiekosten is een huis kopen anno 2022 alsnog lang niet voor iedereen weggelegd. Hoe zit dat eigenlijk in Weert?

Weerter woningmarkt

In Weert wonen momenteel net iets meer dan 50.000 mensen, die zich volgens weert.incijfers.nl hebben verdeeld over iets minder dan 25.000 woningen. Zo’n tweederde van deze woningen zijn koopwoningen. Momenteel staan er hiervan een kleine 150 te koop op Funda.

In het tweede kwartaal van dit jaar was de gemiddelde koopsom van een woning in Weert € 360.032. Dat maakt het zeker voor starters, maar ook voor andere woningzoekenden, niet gemakkelijk op de Weerter woningmarkt.

Er werden de afgelopen maanden dan ook weinig transacties verricht in vergelijking met de maanden daarvoor: in het tweede kwartaal van 2022 werden er slechts 146 woningen gekocht of verkocht, terwijl dat er eind 2020 nog meer dan 200 per kwartaal waren. De gemiddelde koopsom lag destijds echter ook een stuk lager: rond die € 290.000.

Blik op de toekomst

Toch lijkt er licht aan het eind van de tunnel te zijn: de hypotheekrente stijgt, waardoor aanvragers minder te besteden hebben. Daardoor, en door de stijgende energiekosten en hoge inflatie, dalen de huizenprijzen. In het derde kwartaal van 2022 deden ze dat dan ook gemiddeld met 5,8%: het is de grootste kwartaal-op-kwartaaldaling die makelaarsvereniging NVM ooit heeft gemeten, zo meldt de NOS. En dat zullen we ook in Weert gaan merken!

Of het ook daadwerkelijk tot een vriendelijkere woningmarkt leidt, zal nog moeten blijken. Hogere maandlasten, een forse energierekening en peperdure boodschappen maken het dagelijks leven immers ook niet goedkoper. Toch zit je met een gemiddelde koopsom van zo’n € 70.000 minder dan het landelijke gemiddelde in Weert nog altijd een stuk voordeliger dan op vele andere plekken in ons land.