Dit wordt er allemaal duurder in 2023

Foto via Depositphotos (VitalikRadko)

Over één dag is 2022 verleden tijd en beginnen we aan een spiksplinternieuw jaar. Ongetwijfeld wederom een jaar vol verrassingen én hoge prijzen. Ondanks diverse maatregelen van de overheid zijn er namelijk diverse kostenposten die in 2023 alsnog een stuk hoger uitvallen.

Energie

Met stip op één: de energieprijzen. Met ingang van 1 januari 2023 geldt er een energieplafond. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een vast bedrag per kilowattuur aan elektriciteit en kubieke meter gas betaalt, ongeacht de tarieven van je energieleverancier. Verbruik je echter meer dan dat voor jouw huishouden vastgestelde verbruik, dan betaal je wel de prijs die in je energiecontract staat. Bovendien wordt ook de energiebelasting weer verhoogd naar 21 procent, gaat de heffingskorting omlaag en stijgen de netbeheerskosten. Al met al genoeg reden om de verwarming een graadje lager te zetten en te investeren in ledverlichting dus!

Water

Waar de prijzen voor gas en elektriciteit stijgen, stijgen ook die van drinkwater. Waterleveranciers hebben immers eveneens te maken met toenemende kosten voor energie, materialen en grondstoffen. Dat betekent dat 1 m3 drinkwater in 2023 € 0,11 meer gaat kosten dan in 2022, namelijk € 0,91 in plaats van € 0,80. Een standaardaansluiting kost je in 2023 € 91,44 (exclusief btw), terwijl dat in 2022 nog € 88,11 (exclusief btw) was.

Woonlasten

Ook op andere vlakken wordt wonen duurder in 2023. De huurprijzen stijgen namelijk, al heeft de overheid deze stijgingen wel aan banden gelegd. Zo mogen de huren van sociale huurwoningen met een huur vanaf € 300,- tot 1 juli met maximaal 2,3% verhoogd worden. De huurprijzen in de vrije sector mogen in heel 2023 maximaal 4,1% stijgen. Daarnaast mogen huurders van corporatiewoningen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum vanaf halverwege het nieuwe jaar maximaal € 575,- betalen; een gemiddelde verlaging van € 57,-.

Bezitters van een koophuis kunnen volgend jaar rekenen op een stijging van de onroerendezaakbelasting (OZB). Die is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning en zal net zoals voorgaande jaren een groter percentage van deze waarde omvatten. In de gemeente Weert vindt er een reguliere indexatie plaats van 2,4%, waarmee de woonlasten van Weertenaren met een koophuis alsnog onder het landelijk gemiddelde blijven.

Openbaar vervoer

Reis je regelmatig met het openbaar vervoer? Zet daar volgend jaar dan ook maar wat extra geld voor opzij. Ook vervoerders hebben last van de stijgende prijzen en berekenen die gedeeltelijk door naar hun reizigers. Daardoor stijgt de prijs voor een los treinkaartje in de tweede klas met 5,5% en wordt een ticket voor de eerste klas zelfs 7,4% duurder. De bus pakken is niet per se een goedkoper alternatief, want ook regionale vervoerders verhogen hun prijzen met maximaal 7,2%.

Autorijden

Goed nieuws echter voor automobilisten, want de tijdelijke verlaging van de accijns op brandstof wordt met een half jaar verlengd. Om huishoudens tegemoet te komen in de stijgende brandstofprijzen besluit het kabinet in de loop van het jaar wat er na 30 juni 2023 met de accijns gebeurt.

Parkeren blijft in Weert eveneens net zo duur als het afgelopen jaar: de tarieven die op 1 juli 2022 zijn ingegaan blijven voorlopig gehandhaafd. Dat betekent dat je voor een uur parkeren in de binnenstad nog altijd € 1,60 kwijt bent en je voor een hele dag parkeren op maximaal € 6,40 kunt rekenen.

Roken

In tegenstelling tot de verlaagde accijns op brandstof stijgt de accijns op sigaretten, shag en sigaren wel. Om roken nog minder aantrekkelijk te maken gaat die vanaf 1 april 2023 in twee stappen omhoog. Wil je in 2023 ergens op besparen, dan is stoppen met roken dus zeker een optie die het overwegen waard is.

Zorgverzekering

Is het niet goed voor je portemonnee, dan wel voor je gezondheid. Net zoals vrijwel ieder jaar stijgen namelijk ook de zorgpremies weer. Bij sommige zorgverzekeraars met slechts een paar euro, bij andere met bijna twee tientjes. Des te belangrijker dus om een weloverwogen keuze te maken: welke zorg verwacht je echt nodig te hebben? Meer betalen is niet altijd slechter, mits je er de juiste zorg voor terugkrijgt.

Tegelijkertijd is er ook goed nieuws, want de zorgtoeslag gaat ook omhoog. Zo hard zelfs dat mensen met een lager inkomen er per saldo op vooruit kunnen gaan.

Goed nieuws

En zo is er naast slecht nieuws, gelukkig ook nog meer goed nieuws. De misleidende ‘van-voor-prijzen’ zijn vanaf 1 januari 2023 verboden, de pensioenen gaan omhoog, het minimumloon stijgt met ruim 10% en de arbeidskorting neemt toe. Voor een grote groep werkenden daalt bovendien de inkomstenbelasting en zowel de kinderbijslag als kinderopvangtoeslag gaan omhoog.

Daartegenover staat dan wel weer dat de kosten van de kinderopvang aanzienlijk stijgen. Net zoals vrijwel alle dagelijkse kosten. En zou je bezwaar willen aantekenen tegen een van deze prijsstijgingen, dan moet je ook daarvoor iets dieper in de buidel tasten, want de prijs van een postzegel stijgt in 2023 van € 0,96 naar € 1,01.

Aan het eind van de streep zal vrijwel iedereen in 2023 dus een stuk duurder uit zijn dan in 2022. Maar bij deze ben je in ieder geval gewaarschuwd!