Acceptatie van contant geld kan niet worden verplicht

Algemeen Politiek Weert 3 reacties 2 min. leestijd
Archieffoto

De discussie over het accepteren van contant geld laaide gisteren weer op in de Weerter politiek. Op initiatief van DUS Weert en PvdA werd een motie ingediend om het college van B&W op te dragen om organisaties, die subsidie krijgen van de gemeente Weert, te verplichten om contant geld aan te nemen.

Na het indienen van de motie tijdens de raadsvergadering volgde er een dialoog tussen de politieke partijen en de verantwoordelijke wethouder. De motie is juridisch getoetst en daaruit bleek dat het niet mogelijk is om organisaties te verplichten om contant geld aan te nemen. De motie is dus niet uitvoerbaar.

Wettig betaalmiddel

Contant geld is een wettig betaalmiddel, maar het gebruik van een pinpas en/of creditcard is dat ook. Organisaties mogen zelf bepalen of ze bijvoorbeeld alleen contant geld accepteren of alleen pinpasbetalingen aannemen. Beide zijn wettige betaalmiddelen. Het accepteren van alle betaalmiddelen kan gezien worden als een service, maar het is geen verplichting volgens de Nederlandse wetgeving.

Nieuwe motie

Na de dialoog werd besloten om een nieuwe motie in te dienen die door alle politieke partijen gesteund werd. In deze motie werd het college van B&W opgedragen om bij het toekennen van subsidies aan professionele instellingen als aanbeveling mee te nemen dat betalingen met alle wettige betaalmiddelen, dus ook met contant geld, mogelijk moeten zijn en blijven. Dit is dus een aanbeveling, maar de subsidie-ontvangende organisaties, zoals bijvoorbeeld een zwembad of theater, zijn vrij om te bepalen welke wettige betaalmiddelen zij accepteren.

Bekijk de nieuwe motie: https://iwdg.nl/3lsgwwI (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
3 reacties