Vaandels & Weert: oude en zelfgemaakte vaandels in de Paterskerk

Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 3 min. leestijd

In de Paterskerk in Weert is vanaf zaterdag 23 maart de tentoonstelling ‘Vaandels & Weert’ te zien. Twee weken lang zijn er ruim dertig oude en nieuwe vaandels te bewonderen. Het overgrote deel is de afgelopen maanden gemaakt door verenigingen en instellingen uit Weert maar ook een aantal komt uit de collectie van Museum W.

Bonte verzameling

Verenigingen, gezelschappen en scholen werden uitgenodigd om een eigen vaandel te maken. Tijdens verschillende vaandelateliers bij RICK kregen zij hiervoor tips. Het resultaat is een bonte verzameling nieuwe vaandels. Deze wordt nu dus tentoongesteld in de Paterskerk op de Biest 43 in Weert.

Liesbeth Maes, exploitante van de Paterskerk, is blij met de tentoonstelling in haar kerk. Het zorgt volgens haar voor een nieuw soort publiek: “Vooral de scholen hebben een heel erg leuke inbreng gebracht. Dat is voor ons heel erg leuk. Wij krijgen daardoor ook andere mensen in de kerk”.

Bij binnenkomst in de voormalige kerk kun je een QR-code scannen. Je krijgt dan meer informatie over alle tentoongestelde vaandels.

Eigen collectie

Ook is een aantal oude vaandels te zien. Deze zijn in bezit van Museum W. “We hebben er heel veel in de collectie van het museum; heel veel historische. En er zijn er ook nog heel veel in gebruik bij schutterijen en carnavalsverenigingen”, zo vertelt Haiko Sleumer, curator bij het museum.

Een van deze ‘oudjes’ is een rijkelijk met gouden draad geborduurd vaandel. Dit groene doek met een afbeelding van Maria en Jezus komt oorspronkelijk uit de Paterskerk. Voor de tentoonstelling is het dus weer even ‘thuis’.

Aansluiting

‘Vaandels & Weert’ sluit naadloos aan bij de tentoonstelling ‘Sending thoughts and prayers’. Deze expositie met wandkleden, knuffelobjecten en vaandels van kunstenares Joyce Overheul is nog tot en met 14 april a.s. te zien in Museum W.

Openingstijden

‘Vaandels & Weert’ is vanaf zaterdag 23 maart tot en met zaterdag 6 april, steeds op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag te bezichtigen. De deuren van de Paterskerk zijn geopend van 13:00 tot 16:00 uur en de toegang is gratis. Maar let op: zondag 31 maart, eerste paasdag, is de Paterskerk gesloten.

Vaandeltocht

Op zondag 7 april a.s. zullen alle vaandels tijdens een vaandeltocht in de binnenstad van Weert te bewonderen zijn. Deze start om 14:00 uur en zal ongeveer een uur duren.

In deze video nemen we een kijkje bij de opbouw van de tentoonstelling. Curator Haiko Sleumer vertelt over de rijke verzameling vaandels van Museum W. Ook laat hij een aantal spiksplinternieuwe vaandels aan ons zien: https://youtu.be/rReVfPEG0-I.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie