Inwoners hebben invloed op hun wijk

Luisteren naar inwoners en samen benoemen wat zij belangrijk vinden in hun wijk. Dat was de leidraad bij het op stellen van de stadsdeelvisie Weert-Midden. Het resultaat van de samenwerking tussen inwoners van vijf wijken, wijkraden, huurdersbelangenvereniging, professionals van Punt Welzijn, Stichting Land van Horne, de politie, Wonen Limburg en de gemeente Weert was succesvol: een gedragen visie op de toekomst van stadsdeel Weert-Midden.

De visie beschrijft de leefbaarheid van de wijken Fatima, Binnenstad, Biest, Groenewoud en Leuken. Het maakt duidelijk waar welke maatregelen nodig zijn om de leefbaarheid te verbeteren en problemen te voorkomen. Wethouder Sterk: “Als gemeente kijken we graag samen met de inwoners en de organisaties die daar werken naar de toekomst van het stadsdeel. Dat versterkt meteen de onderlinge samenwerking”.

Acties oppakken

De stadsdeelvisie Weert-Midden is 28 februari door de gemeenteraad is vastgesteld. In de visie staan actiepunten op stadsdeelniveau en wijkniveau. Sommige maatregelen worden dit jaar al uitgevoerd. Andere maatregelen zijn gepland voor 2019 en de komende jaren.

Zo worden in Weert-Midden looproutes geïnventariseerd, gekeken waar nog bankjes nodig zijn en hoe het oversteken veiliger kan. Ook het maken van een inspiratieboek voor opknappen van voortuintjes en erfafscheidingen staat op de lijst. Voorbeelden van maatregelen op wijkniveau zijn: de herinrichting van het wijkpark in Fatima en het opwaarderen van het stadspark. Bij de wijk Groenewoud gaat het om het verbeteren van de uitstraling van de winkelstrip aan de Limburglaan. Voor Leuken is het belangrijk dat er een ruimte is voor wijkbewoners om elkaar te ontmoeten.

Inwoners werken mee

Inwoners hebben samen met de andere deelnemers sterke en zwakkere punten van de wijk geïnventariseerd. Daarna zijn maatregelen benoemd die de leefbaarheid verbeteren, deze staan in het uitvoeringsprogramma. Tot slot is in iedere wijk een inwonersavond georganiseerd om de volgorde van de acties te benoemen.

Veel inwoners hebben toegezegd om een bijdrage te leveren. Zij krijgen van de gemeente een uitnodiging om mee te doen als een actiepunt aan de beurt is. Bij thema’s zoals ‘armoede’ en ‘eenzaamheid’, trekken Wonen Limburg en de gemeente Weert samen op met Punt Welzijn.

Evaluatie

Over vier jaar wordt er opnieuw een ‘foto’ van de vijf wijken gemaakt. Dan is duidelijk welk effect de maatregelen uit de stadsdeelvisie Weert-Midden hebben gehad.