Handhaven op aso-hondenbezitters

Algemeen Uitgelicht Weert 31 reacties 2 min. leestijd

De gemeenteraad van Weert heeft vragen van een Weertenaar ontvangen waarbij de besteding van de hondenbelasting aan de kaak wordt gesteld. De gemeenteraad wordt erop geattendeerd dat veel hondenbezitters zich niet houden aan de opruimplicht. Zij doet daarbij de suggestie dat omheinde hondenuitlaatterreinen hiervoor een oplossing zouden kunnen zijn.

In de gemeenteraad van 29 mei 2019 zijn omheinde ravotterreinen aan de orde gekomen naar aanleiding van een ingediende motie die vraagt om in meerdere wijken omheinde ravotterreinen te realiseren. Deze motie is echter niet aanvaard. Er worden nog te veel mogelijke bezwaren gezien, deze hebben onder andere te maken met het draagvlak onder buurtbewoners maar ook met hygiëne. Wel wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een proef met een omheind ravotterrein te realiseren in de wijk Boshoven. Een definitieve beslissing hierover is nog niet genomen.

Besteding hondenbelasting

In een antwoordbrief aan de vragenstelster wordt uitgelegd waar de belastinggelden aan worden besteed. In Nederland wordt de hondenbelasting als een algemene belasting gezien waarvan de opbrengst ten goede komt aan de algemene middelen. Uit de algemene middelen worden veel voorzieningen in de gemeente betaald, waaronder de kosten die de gemeente maakt voor het bieden van voorzieningen voor hondenbezitters.

Gedragsverandering

Als hondenbezitters zich niet aan de afgesproken regels houden, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het opruimen van hondenpoep, is dit een kwestie van gedrag. De gemeente Weert kan het gedrag van hondenbezitters slechts in beperkte mate veranderen, zo staat in de antwoordbrief. Wel gaat de gemeente Weert meer handhaven op het naleven van regels.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
31 reacties