De gemeenteraad van Weert heeft vragen van een Weertenaar ontvangen waarbij de besteding van de hondenbelasting aan de kaak wordt gesteld. De gemeenteraad wordt erop geattendeerd dat veel hondenbezitters zich niet houden aan de opruimplicht. Zij doet daarbij de suggestie dat omheinde hondenuitlaatterreinen hiervoor een oplossing zouden kunnen zijn.

In de gemeenteraad van 29 mei 2019 zijn omheinde ravotterreinen aan de orde gekomen naar aanleiding van een ingediende motie die vraagt om in meerdere wijken omheinde ravotterreinen te realiseren. Deze motie is echter niet aanvaard. Er worden nog te veel mogelijke bezwaren gezien, deze hebben onder andere te maken met het draagvlak onder buurtbewoners maar ook met hygiëne. Wel wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een proef met een omheind ravotterrein te realiseren in de wijk Boshoven. Een definitieve beslissing hierover is nog niet genomen.

Besteding hondenbelasting

In een antwoordbrief aan de vragenstelster wordt uitgelegd waar de belastinggelden aan worden besteed. In Nederland wordt de hondenbelasting als een algemene belasting gezien waarvan de opbrengst ten goede komt aan de algemene middelen. Uit de algemene middelen worden veel voorzieningen in de gemeente betaald, waaronder de kosten die de gemeente maakt voor het bieden van voorzieningen voor hondenbezitters.

Gedragsverandering

Als hondenbezitters zich niet aan de afgesproken regels houden, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het opruimen van hondenpoep, is dit een kwestie van gedrag. De gemeente Weert kan het gedrag van hondenbezitters slechts in beperkte mate veranderen, zo staat in de antwoordbrief. Wel gaat de gemeente Weert meer handhaven op het naleven van regels.

31 REACTIES

 1. De overheid en handhaven; afgezien van parkeerboetes heb ik daar in het geheel geen vertrouwen in. Heffingen opleggen okay maar er dan ook iets voor doen zou ik zeggen.

 2. Prima, zolang het consequent gedaan wordt. Daarnaast ook katten en paarden aanpakken. Katten van anderen die bij mij in de tuin komen en daar hun behoefte doen mag ook bestraft worden. En die paardendrollen op de fietspaden zijn ook vies.
  Betalen katten en paarden bezitters daar ook belasting voor?

 3. Moeten die aso’s de zooi opruimen. Wie doet zal gedaan worden. Dieren kunnen er niks aan doen het zijn sommige hondenbezitters.

 4. Hondenpoep, telefoneren op de fiets en in de auto, etensresten, verpakking, papier, blikjes weggooien, rommel maken,rotzooi trappen. Noem het maar op.Het zijn allemaal waarden en normen, omgangsvormen en goed gedrag die verwateren en tegelijkertijd steeds meer ergernis opwekken. Iemand er op aanspreken is veelal gevaarlijk. In een ‘ ik ‘ maatschappij zullen de mensen toch zelf moeten veranderen en oplossen. Terug naar af,terug naar vroeger, meer geven dan nemen, niet altijd afschuiven, vingertje wijzen maar zelf doen. Zoniet dan kan men het schudden, hoeft men niet meer te klagen maar zal men de afgeroepen ellende moeten accepteren. Meer smaken zijn er niet!

 5. Altijd dezelfde smoesjes om maar niet te hoeven HANDHAVEN. Hoezo beperkte mogelijkheden? Het zijn elke dag dezelfde mensen die verschillende malen per dag hun zelfde rondje maken en de zelfde die het niet opruimen. EEN maal per jaar controleren per wijk en gepeperde boetes uit delen. Of camera’s ophangen en beelden van overtreders op de website. Eens kijken hoe snel het afgelopen is. Zo smerig en zo asociaal.
  Kan de gemeenste dan aangeven hoeveel boetes er afgelopen jaren uitgedeeld zijn? Ik heb namelijk niet het gevoel dat er überhaupt ooit op gecontroleerd wordt.

 6. Mogen zij wel extra personeel aannemen. Degene die ik er hier bij betrap krijgt de shit in zijn of haar brievenbus terug retour afzender en al paar x gedaan van wie ik zeker wist van wie het was en waarvan ik wist waar hij of zij woonde.

 7. Tja, wat moeten we hier van zeggen ! !
  Goed dat er gecontroleerd wordt maar inderdaad de paarden schijten ook overal. En mijn honden eten dat dan op ! Daar moet iets aan gedaan worden . . . . . .

  Een ravotterrein lijkt me geen oplossing want wie laat zijn honden nou ravotten op een terrein VOL STRONT ! ? ? ?

  Meer prullenbakken kan wel helpen.

 8. Nou nou doe even niet zo ruig dit is dierenmishandeling en 114 RED EEN DIER ! ! ! ! ! !! ! ! ! ! ! ! ! !!

 9. zeker strenger handhaven. We hebben zelf een hond en ruimen netjes op. Lijkt me niet meer dan normaal. Ik heb zelf veel meer last van katten(stront). Andermans tuin als kattenbak, lekker gemakkelijk. Spreek je de eigenaar aan dan ben je ineens een kattenhater etc. Zelfs de lounche-set wordt ‘s nachts gebruikt. Ik zit te denken om het probleem dan maar zelf op te lossen, minder leuk maar ja, als de eigenaren hun verantwoording niet nemen….. Onze gemeente en wijkraad horen we nooit over dit soort problemen ondanks dat het herhaaldelijk ter sprake komt. Stuur die boa’s eens wat meer de wijken in ipv parkeercontroles. Laten we daar eens mee beginnen.

 10. Een Kattenbezitter betaalt geen belasting voor zijn kat. Vaak wordt genoemd dat een hondenbelasting gebruikt wordt voor de aanleg van uitlaatveldjes e.d. terwijl dit voor een kat niet nodig is.

  Een kat van anderen in je tuin wordt door de regering ook niet als strafbaar bestempelt omdat een kat hierin niet te sturen is (waarbij dit bij een hond wel mogelijk is). Het is dan ook niet toegestaan om de kat leed aan te brengen. Je mag hem wel verjagen met water of geluiden.

  Nu ben ik zelf een kattenbezitter en ik ben van mening dat het niet eerlijk is dat er voor een hond wel belasting betaald moet worden, maar voor een kat niet. Bij het onderhoud van (gemeente)plantsoenen moet met regelmaat ook kattenpoep verwijderd worden. Ook moeten er maatregelen getroffen worden tegen eventuele sterke urinelucht.

  Zelf zorg ik er altijd voor dat mijn kat niet uit mijn tuin komt. Van jongs af aan heeft hij geleerd om een tuigje te dragen op het moment dat hij naar buiten gaat. Dit doe ik omdat ik niet wil dat hij mijn buren tot last is en om hem te beschermen tegen verkeer e.d.

  Voor de mensen die katten uit hun tuin willen verjagen: Sonar-systemen waarbij er een hoge pieptoon gebruikt wordt om de kat te verjagen werken niet. Mijn oude kat welke helaas overleden is ging naast dat apparaat liggen. Kinderen en jongeren hebben wel last van dit apparaat. Zover ik weet is een waterpistool (of de tuinslang) nog de beste manier om de kat te verjagen zonder hem pijn te doen.

 11. Hondepoep ….!!
  Daar wordt al meer dan 50 jaar over geklaagd.
  En dat blijft de komende 50 jaar ook zo…!!
  Alles wat er tegen gedaan wordt is zinloos.

 12. Had ik gedaan, maar bleek dat ik geen bevoegdheid had tot arrestatie en Ace Ventura zit volgeboekt tot mei 2020.

 13. Had ik gedaan, maar bleek dat ik geen bevoegdheid had tot arrestatie en Ace Ventura zit volgeboekt tot mei 2020.

 14. Ach komt er weer één die meteen katten erbij haalt en dan stoer “dreigt” omdat de buren hun kat niet binnen houden. Vertel je verhaal dan tegen die buren ipv ze op internet te zetten, misschien maakt het dan wel indruk.

 15. Weert97, eerst effe goed lezen. Eigenaar heb ik al eens aangesproken en dan ben je een kattenhater. Dus ja, is geprobeerd. Zandbak maar weer eens gereinigd. Dus inderdaad, misschien toch maar eens zelf zorgdragen voor oplossingen. Oh,ja, het heeft niets te maken met stoer dreigen, maar handelen

Comments are closed.