Resort IJzeren Man blijft in handen van veroordeelde vastgoedondernemer

Resort de IJzeren Man in 2018

Update – Chris K., de vastgoedondernemer die heeft gefraudeerd met bankpapieren bij de aankoop van vier vakantieparken, waaronder Resort IJzeren Man in Weert, heeft dertien maanden celstraf gekregen. Dat meldt De Limburger.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie nog een celstraf van 27 maanden en de verbeurdverklaring van de vier vakantieparken, maar die verbeurdverklaring is door het gerechtshof in Arnhem afgewezen, aldus K.’s advocaat. Daarmee blijft Resort IJzeren Man dus in handen van K..

Fraude

Dat is het al sinds 2014, toen de vastgoedondernemer het park middels witwassen in handen kreeg. Hij zou twee valse bankverklaringen hebben gebruikt om een lening van 4,5 miljoen te krijgen voor de aankoop van de vakantieparken, die – zo bleek later – slechts 3,3 miljoen euro kostten.

Zelf beweert K. dat hij dacht de originele stukken te hebben gestuurd en niet eens wist van het bestaan van de valse papieren. Daarom ging hij na de uitspraak uit 2019, waarin hij tot 8 maanden celstraf werd veroordeeld, in hoger beroep.

Dat pakte voor hem ongunstig uit, want in plaats van strafvermindering kreeg hij er juist 5 maanden extra celstraf bij. Het is dan ook nog niet duidelijk of de ondernemer in cassatie gaat, net zoals hij deed in een eerdere fraude en witwaszaak waarin hij werd veroordeeld tot 40 maanden cel.

Resort IJzeren Man

Voor Resort IJzeren Man is het afwijzen van de verbeurdverklaring geen goed nieuws. Het park raakte na de aankoop van K. in 2014 al gauw in verval en daar lijkt voorlopig geen verandering in de komen. Zolang K. eigenaar blijft is een doorstart namelijk vrijwel onmogelijk. Bij nieuwe vergunningaanvragen, die nodig zijn om het park nieuw leven in te blazen, kijkt de gemeente immers ook naar veroordelingen. Daarmee probeert zij te voorkomen dat dergelijke vergunningen worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

K. zei eerder wel nieuwe plannen te hebben voor het park: hij zou er luxe tenten op willen zetten, omdat het zogenaamde ‘glamping’ tegenwoordig helemaal in is. Wat er van die plannen terechtkomt is na de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem dus nog maar de vraag. Evenals hoe het verder moet met Resort IJzeren Man.

Update: In het bericht stond eerst de eis, maar er is daadwerkelijk een veroordeling geweest. Het OM eiste 27 maanden en het oordeel van de rechter was 13 maanden.