Vordering China Hotel en Alibaba

35 reacties

De komst van het China Hotel en de interesse van internetgigant Alibaba om een distributiecentrum te openen in Weert zijn in het verleden al eens voorbij gekomen bij diverse media. Maar het is al enige tijd stil rondom deze projecten. Lopen ze nog of zijn ze van de baan?

Beide projecten lopen nog. Het college van B&W heeft er namelijk onlangs over vergaderd. Mede omdat er in september een ambtelijke delegatie uit het Chinese Yuhang naar Weert komt en er in november een bezoek naar de Weerter zusterstad staat gepland.

Als gevolg van de zusterrelatie met China beginnen zich een aantal concrete resultaten af te tekenen: de handelsmissie 2016 was zeer succesvol, de vorderingen voor het China Hotel lopen gestaag en de gemeente Weert is nog altijd in gesprek met Alibaba. Maar het opbouwen van een zusterrelatie heeft ook tijd nodig en zoiets is niet op de een of andere dag ‘afgetikt’ zo blijkt uit verslagen. Zaken doen met China kost geduld. Chinezen zijn gewend de zaken op de lange termijn te beschouwen.

China hotel

De vorderingen met betrekking tot het China hotel in Weert lopen gestaag verder. Inmiddels heeft er een zogenaamde massastudie plaatsgevonden. Deze dient als basis voor de verdere uitwerking.

De intentieverklaring met China Center Zaanstad BV heeft de gemeente recentelijk verlengd. Er zit een strakke planning op het proces. In het voorjaar van 2018 zal er optierente over de grond op Centrum-Noord betaald worden.

Het China hotel Weert is het derde China Center Zaanstad BV. Deze organisatie heeft fase l van het China hotel in Hoofddorp afgerond; het hotel is inmiddels in bedrijf. Men is inmiddels gestart met de bouw van een China hotel in Osdorp, dat medio 2018 wordt opgeleverd. Daarna wil men met de bouw van het China hotel in Weert starten. In het vierde kwartaal zal de gemeenteraad verder worden ingelicht over de plannen.

Alibaba

De gemeente Weert treed niet graag in het openbaar over de onderhandeling met Alibaba. Men wil geen details vrijgegeven zodat er een grotere kans van slagen is dat het bedrijf mogelijk voor Weert kiest.

Na de verkoop van de Kampershoek 2.0-gronden aan de Heylen Groep krijg de gemeente vaak de vraag: “wat nu met Alibaba?”. Wat de gemeente daarover kwijt kan is dat ze in april 2017 bij het hoofdkantoor van Alibaba in Yuhang op bezoek zijn geweest. Dit was een goed gesprek. In mei 2017 vond een tegenbezoek van Alibaba aan Weert plaats. Daar hebben ze duidelijk de positie van Nederland en Limburg en uiteindelijk ook die van Weert in het logistieke landschap geprofileerd. Alibaba heeft al deze info met dank aanvaard. Zij beraden zich momenteel hierover hetgeen mogelijk tot een vervolgafspraak leidt.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
35 reacties